Cache directory "/var/www/virtual/astrodebata/wp-content/plugins/ttftitles/cache" is not writable.Zgodnja optična emisija pri izbruhih sevanja gama

dr. Drejc Kopač

Fakulteta za matematiko in fiziko, Univerza v Ljubljani

v ponedeljek, 3. marca 2014, ob 13h v F4

Emisija v prvih ~1000 sekundah po izbruhu predstavlja pomembno orodje za razumevanje fizike izbruhov sevanja gama. Opazovanje tako zgodnje emisije preko širokega območja valovnih dolžin nam razkriva mehanizme, ki so odgovorni za nastanek in naravo izbruhov ter nam pomaga potrditi oziroma ovreči različne fizikalne modele izbruhov.

V astrodebati bom predstavil podrobno študijo vzorca izbruhov, pri katerih je bila optična emisija detektirana že med glavno gama emisijo. Z modeliranjem opazovanih svetlobnih krivulj in energijskih spektrov ter s primerjavo s preprostim fizikalnim modelom izbruhov smo pokazali, da lahko v nekaterih primerih zgodnjo optično in glavno gama emisijo povzročijo enaki fizikalni procesi.

Predstavil bom probleme pri modeliranju zgodnjih svetlobnih krivulj in določanju izvora zgodnje optične emisije, ki so pogosto povezani s slabo časovno resolucijo opazovanj ter s predolgim odzivnim časom robotskih teleskopov. Na koncu se bom na kratko posvetil še zgodnji optični polarimetriji, ki lahko predstavlja pomembno orodje za razumevanje zgodnje optične emisije.