Cache directory "/var/www/virtual/astrodebata/wp-content/plugins/ttftitles/cache" is not writable.Modeliranje šuma v astronomskih podatkih

dr. Gal Matijevič

Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam

v ponedeljek, 25. maja 2015, ob 13. uri v predavalnici F4 (Jadranska 19, Ljubljana)

Večina informacij, ki jih dobimo o vesolju onkraj Osončja, pride do nas prek svetlobe. Vsak astronomski posnetek vsebuje poleg signala, ki nas zanima, tudi šum. Del celotnega prispevka šuma je posledica končnega števila fotonov, ki zadanejo detektor in ga lahko modeliramo kot Poissonski proces. Toda skoraj nikoli to ni edini vir šuma.

V obdelanih posnetkih lahko ponavadi zaznamo druge vire sistematičnih in intrinzinčnih variacij, ki so posledica optike, detektojev, obdelave ali pa procesov, ki se odvijajo na astronomskem objektu in jih ne znamo ali ne želimo modelirati. V primeru, da celoten šum npr. v spektru zvezde še vedno obravnavamo, kot da je normalno porazdeljen, lahko zaidemo v težave.

V predavanju si bomo ogledali nekaj orodij, s katerimi lahko efektivno modeliramo celoten šum. Pokazali bomo, da je tak pristop ključen in da so v nasprotnem primeru naše rešitve sistematično premaknjene in navidezno bolj natančne.